U fondu Centra savremene umjetnosti Crne Gore nalazi se značajna zbirka umjetnina iz zemalja Latinske Amerike, kao segment ukupnog fonda naslijeđenog iz nekadašnje galerije nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito”. Latinoamerička zbirka je veoma sadržajna i umjetnički vrijedna i broji 171 eksponat iz 10 zemalja: Argentine, Bolivije, Kube, Meksika, Venecuele, Perua, Gvajane, Kolumbije, Jamajke i Nikaragve. U zbirci su zastupljeni tradicionalni i savremeni umjetnički eksponati, izvedeni različitim tehnikama (slike, crteži, grafike i skulpture), koje ilustruju život i običaje država iz kojih potiču. Većinu radova karakteriše snažan društveni angažman.

Najbrojnija kolekcija je iz Bolivije i broji 81 eksponat (Enrique Arnal, Gil Imana, Alfredo la Placa, Roberto Valcarcel Itd). Kod bolivijskih slikara osjeća se čvrsto oslanjanje na geografske prostorne karakteristike, snažan podsticaj Anda oko kojih se stvarala ova velika kultura. Na bolivijskom tlu buja savremena umjetnost prožeta snagom i nadahnućem geografske raznolikosti koje su proizvele najmanje dvije struje, jedna koju inspiriše visoravan i druga koja reaguje na utiske tropskih pejzaža i dolina. U zbirci su zastupljeni radovi umjetnika obje struje.

Kolekcija koja je po kvalitetu i brojnosti slična bolivijskoj je kolekcija sa Kube. Kubanski umjetnici s kraja XX vijeka pretežno su zastupljeni sa grafikom. Radovi obuhvataju veliki raspon generacija, stilova i žanrova, koji tretiraju socijalne probleme, gradski i seoski život. Među umjetnicima se izdvaja Rene Portocarrero, čije se ime nalazi u mnogim svjetskim enciklopedijama i likovnim studijama.

U zbirci su zastupljena i djela značajnih umjenika iz Venecuele (Alirio Rodrigez, Oswaldo Vigas, Hugo Baptista, Luis Guevara Moreno).

Iz Kolumbije je stigao vrijedan i značajan eksponat , skulptura malih dimenzija od 24-karatnog zlata – „Obredni čamac plemena Muisca“. Ta skulptura malih dimenzija simbolizuje pogreb vladara Zipe čije je tijelo prekriveno zlatnom prašinom, potopljeno u jezero Guatavita nastalog unutar velikog kratera prilikom pada meteorita.

Reprezentativni radovi iz Perua i Meksika nastali su prilikom boravka umjetnika Ingrid Klajna (Peru) i Eloya Tarcisija (Meksiko) u ateljeu tadašnje Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito“ u Titogradu.