Ova izuzetno vrijedna i heterogena zbirka djelimično je naslijeđena iz fonda Galerije nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito”. Nastajala je postepeno, putem poklona, donacija i otkupom djela najznačajnijih umjetnika, dok su neka od djela nastala u ateljeima same Galerije prilikom boravka umjetnika u Crnoj Gori.

Proces formiranja jugoslovenske zbirke započeo je osamdesetih godina xx vijeka. Na inicijativu same Galerije nesvrstanih, upućen je poziv svim republikama i pokrajinama da se predstave u ovoj galeriji. Kao prvi rezultat te aktivnosti uslijedio je poklon jedne slike poznatog jugoslovenskog umjetnika Josipa Generalića, što je bilo od izuzetnog značaja za dalje formiranje zbirke. Nakon toga uslijedile su aktivnosti na formiranju crnogorske zbirke, koja je imala za cilj objediniti i na jednom mjestu, na pravi način predstaviti kontinuitet umjetničkog stvaranja na ovom području.

Zbirku čine tradicionalna i savremena umjetnička ostvarenja, raznovrsna po realnofigurativnim karakteristikama, stilskim orijentacijama i tehnikama. Ona danas obuhvata 537 eksponata, koji omogućavaju širok uvid u aktuelnost crnogorske, jugoslovenske i manjim dijelom evropske umjetnosti, ukazujući na pojedinačne opuse i relevantna dela koji su u vremenu svog nastanka bili pokazatelji kvalitetnih i zanimljivih umjetnickih htjenja. Posebnu cjelinu unutar zbirke čine tradicionalna umjetnička ostvarenja, a najstariji muzejski predmeti koji pripadaju toj zbirci su Antički krčag iz Prvog arhajskog perioda(725-600 g.p.n.e; oslikana keramika) i srednjevjekovna posuda iz XIV vijeka (od glazirane keramike) i potiču sa Kipra. Savremena umjetnička ostvarenja iz evropskih zemalja zastupljena su radovima umjetnika sa Malte, Engleske, Italije, Španije i Turske.

U zbirci su i zastupljena djela utemeljivača savremene srpske umjetnosti (Mihailo S. Petrov, Milan Cmelić, Ratko Lalić, Salim Obralić, Radislav Trkulja i dr), bosanskohercegovačkih umjetnika ( Dževada Hoza, Obralić Salima i dr), hrvatskih umjetnika( Edo Murtić, Ljubica Krofun, Josip Generalić), kosovskih umjetnika (Tahira Emre , Muslim Mulićija i dr), slovenačkih umjetnika (Jože Ciuhe, Janeza Boljke, Lojze Logara, Janeza Kneza i dr) i makedonskih umjetnika (Rodoljuba Anastasova, Dušana Perčinkova, Petra Mazeva i dr).

U okviru zbirke posebno mjesto zauzima crnogorska kolekcija, koja danas broji 310 eksponata, istaknutih crnogorskih likovnih umjetnika (Petar Lubarda, Miloš Vušković, Aleksandar Prijić, Risto Stojović,Gojko Berkuljan, Veliša Leković, Jovan Zonjić, Drago Đurović, Miodrag Dado Đurić, Vojo Stanić….), koji omogućavaju hronološki pregled razvoja crnogorske umjetnosti.