Azijska zbirka Centra savremene umjetnosti Crne Gore naslijeđena je iz fonda nekadašnje Galerije nesvrstanih zemalja „Josip Broz Tito“.

Muzejski predmeti iz Azijske zbirke koja broji 139 eksponata, potiču iz 17 zemalja: Avganistan, Bangladeš, Burma, Filipini, Irak, Indija, Indonezija, Jermenija , Jordan, Kampučija , Koreja, Malezija, Nepal, Pakistan, Palestina, Sirija i Šri Lanka. Zbirka obuhvata likovna ostvarenja izvedena u različitim tehnikama i stilskim pravcima XX vijeka. Predmetna građa koju čine: slike, skulpture, etnološki materijal i djela primijenjene umjetnosti, veoma je interesantna jer obuhvata aspekte različitih kulturno-istorijskih djelatnosti, koje neograničeno svjedoče o razvoju, oznakama i sudbini naroda i prostora sa kojih potiču.

Tradicionalna azijska umjetnost kroz simboličko značenje predstavljena je u djelima koji se razotkrivaju u potki tematskog sloja slike, skulpturi, reljefu i umjetničkim predmetima. Značajan dio eksponata čine muzički instrumenti, vezani za kultove i predanja, mitove i rituale – gong iz Indonezije, izrađen u duborezu sa pozlatom, ksilofon Gender iz jugoistočne Azije, savijena harfa Saung-gauk iz Burme, koja je u upotrebi još od VII vijeka, indonežanska citra, sačinjena od tamnog drvenog masiva sa četrnaest zategnutih čeličnih žica, bubnjevi iz Indonezije, Anklung muzički instrument porijeklom sa Balija itd. Tradicionalna korejska umjetnost predstavljena je tapiserijama rađenim svilenim koncem na svilenoj podlozi, u eksponatima Vile, Vodopadi i Cvijeće. U tradicionalnim, filigranskim zanatima Palestine, korišćeni su sedef i plementiti metali. Pored raskošnih ogrlica, ima i primjeraka gdje je sedef kao ornament korišten u muzejskim predmetima religioznog sadržaja: Tajna večera i Raspeće Isusa Hrista.

Umjetnost Indije prezentovana je djelima značajnih indijskih stvaralaca, dobitnika najprestižnijih nagrada i priznanja ( Ranbir Singh Kaleke, Gogi Saroj Pal, Rameshwar Broote).

Arhajski duh u tradiciji savremene likovne umjetnosti Azije, vitalnost i senzibilnost, smisao za ravnotežu i harmoniju pokreta i snažan uticaj modernih evropskih umjetničkih pravaca doveli su do formiranja specifičnog likovnog izraza, karakterističnog za današnju likovnu scenu, što je prepoznatljivo u ovim djelima.