Izložba Evamarije Miler “Zov praznine” biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji Perjanički dom u utorak 10.12. u 20h.

Evamarija Miler studirala je pozorište, film i medijske studije na Univerzitetu u Beču, s fokusom na američki drumski film New Queer Cinema, te scenografiju kod Ane Vibrok na Akademiji likovnih umjetnosti. Nedavno su se njeni radovi mogli vidjeti u prostoru hothouse for rough translations (Minhen), wellwellwell (Beč), Kino MUMOK (Beč), Pathos (München), a njene su muzičke numere bile dio video radova, predstava i čitanja u prostoru MUSA (Beč), Literaturhaus (Beč), Künstlerhaus (Beč) i u javnim prostorima.

U posljednje 3 godine, Evamarija Miler (sa sjedištem u Beču) putovala je po udaljenim mjestima kako bi slušala i dokumentovala, radeći na projektima koji tretiraju naš odnos prema prirodi i dekonstruišu njene mistificirane reprezentacije. “Potraga” joj daje narativnu snagu, kao i koristan alat za analizu putopisnih i avanturističkih priča koje spajaju geografiju i mitologiju. Povezujući ove fragmente sa savremenim naučnim pogledima na otkriće i upad, te na samo iskustvo izolacije, ona se takođe fokusira na konkretna mjesta na koja nailazi.

Umjetnica je, o svom radu između ostalog, zapisala:

„Priroda se često predstavlja kao objekat fascinacije, koji je zapravo u funkciji pozornice za samoprezentaciju. U pejzažu zapravo tražimo sebe, težeći da se ponovo povežemo sa fragmentima sopstvenog bića. Naša potraga je potraga za autentičnošću ili za trenutkom gubitka kontrole u svijetu koji je izrazito regulisanNa tom putu, nailazimo na mjesta oblikovana interakcijom ljudi i prirode, koja se moraju nadgledati i održavati kako bi se njihovo postojanje osiguralo. Otkrivamo izvorne mitove čiji se narativi vežu za pijesak, litice i stijenje: div-žena Neringa koja je sopstvenim rukama stvorila Kursku prevlaku, i Ginnungagap, velika provalija koja je prethodila genezi u nordijskoj mitologiji. Lutamo, okrećemo se i slušamo dok otkrivamo, sloj po sloj, potencijalna sjećanja.“

Izložbu će otvoriti Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 31. decembra.