U četvrtak, 7. aprila sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ otvorena je izložba Novice Kovača pod nazivom „Vojske“.

Novica Kovač je rođen u Nikšiću 1980. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek grafika u klasi profesorice Anke Burić. Do sada je imao deset samostalnih i više kolektivnih izložbi. Učestvovao je u IWANO projektu 2010. godine, na 18. Barskom ljetopisu 2005. godine, 35. Crnogorskom likovnom salonu „13. novembar“ 2013. godine kao i na 48. Hercegnovskom zimskom salonu 2015. godine. Ilustrovao je dvije knjige za djecu iz serije „Doktor Mačak“ i koautor je knjige za djecu pod nazivom „Vrtuljak“. Radi kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević je, između ostalog, zapisala: „Kao polazište, u ciklusu radova koje predstavlja na ovoj izložbi, uzima figure vojnika, kao reminiscenciju na vlastite dječačke igre, ali i kao motiv koji nudi višeznačne nivoe njegovog semiotičkog sadržaja. Vojnici, dakle, kod Kovača mogu biti nosioci jedne složene simboličko – značenjske naracije, koja svoje utemeljenje ima u kontekstu opšte prihvaćenog značenja borbe, hrabrosti, muškosti… S druge strane, amblematski motiv vojnika može biti odabran kao dio jednog sasvim ličnog utiska i iskustva“.

Izložbu, koja se mogla pogledati u galeriji „Centar“ mjesec dana a otvorila je Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti.