U petak, 18. septembra sa početkom u 21 čas u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba „U snu san” umjetnice Ivanke Vane Prelević.

Na izložbi su prikazane ambijentalne instalacije i objekti nastali u posljednje dvije godine. Ivanka Vana Prelević je rođena 1965. godine u Podgorici. Diplomirala je 1990. i magistrirala 1995. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi prof. Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu magistrirala je 2006. na odsjeku scenografije u klasi prof. Geroslava Zarića. Član je ULUCG-a od 1992. Stalno je zaposlena u Crnogorskom narodnom pozorištu kao vajar od 1995. Do sada je imala 16 samostalnih izložbi (Beograd, Podgorica, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Nikšić, Pariz, Budva, Cetinje). Učestvovala je brojnim selektiranim izložbama u zemlji i inostranstvu (Belgija, Ukrajina, Slovenija, Rusija, Hrv atska, Kanada, Belgija, Austrija, Italija, Bugarska…). Dobitnica je više nagrada: Podgorički likovni salon (1995, 2002, 2004); Zimski salon u Herceg Novom (1996, 2002); Pivo Karamatijević (2006); Nagrada Centra savremene umjetnosti Crne Gore (2012); Prva nagrada za intermedije na 12. Međunarodnom bijenalu umetnosti Minijature u Gornjem Milanovcu (2014); Grand Prix Crnogorskog likovnog salona „13. novembar” na Cetinju (2014).

U uvodnom tekstu kataloga istoričar umjetnosti Ljubiša Simović je, između ostalog, zapisao: „Ovde se susreće lirska ženska priroda, krhka i ranjiva, tiha, a raspevana sa epskim, dramatičnim mitološkim i bučnim harmonijskim sklopom. Ako je ekologija otvorenog polja u nedovoljno s(a)vesnom društvu bila u središtu njene angažovane, a tihe prirode, onda je to polje ospoljilo samu bit egzistencije jedne žene u jednom, ne tako blagonaklonom istorijskom, tradicijskom i savremenom svetu. Aktuelni umetnički ciklus Ivanke Vane Prelević je kontinuirano angažovan i ponovo ekološki, ali ovoga puta se radi o ekologiji duhovnih i duševnih napora da umetnik lekovito deluje u ne tako dobronamernom i benignom okruženju”.

Izložbu u galeriji „Perjanički dom“otvorila je kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić.
Postavka se mogla pogledati do 7. oktobra.