U četvrtak 15. jula sa početkom u 20 časova, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Klub, biće otvorena izložba umjetnika Saše Tkačenka pod nazivom Tell my mother I’m going home, I have been destroyed by hippie powers.

Saša Tkačenko (1979) živi i radi na relaciji Zagreb – Beograd. Od 2008. godine kontinuirano učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu (odabrane izložbe: Centar Pompidu u Parizu, Muzej savremene umjetnosti u Beogradu, mumok – Muzej moderne umjetnosti u Beču, Muzej savremene umjetnosti u Zagrebu, MNAC – Nacionalni muzej savremene umjetnosti u Bukureštu, Times Muzej u Guangdžou, Muzej savremene umjetnosti Vojvodine u Novm Sadu, ACP – Australijski Centar za fotografiju u Sidneju, Muzej grada Beograda, Künstlerhaus u Bremenu, UnionDocs Centar za dokumentarnu umjetnost u Njujorku, Castello di Rivoli – Muzej savremene umjetnosti u Torinu). Boravio je na artist-in-residence programima u ISCP Njujorku, T.I.C.A-AirLAb Institutu za savremenu umjetnost u Tirani. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu i Telenor kolekciji savremene srpske umjetnosti.

Tell my mother I’m going home, I have been destroyed by hippie powers je dio šire serije radova Anxiety – Teens of denial koje umjetnik razvija u formi vizuelnog dnevnika nastalog iz potrebe da bilježi anomalije i transformacije kroz koje prolazimo kao društvo, a koje za krajnji ishod imaju manifestaciju anksioznosti u javnoj sferi. Uprkos želji i težnjama ka globalnom zajedništvu i stvaranju jednakih uslova za sve slojeve društva, upravo neprihvatanje različitosti i ignorisanje potreba pojedinca stvara se društveni jaz koji rezultira sve očiglednijim manifestacijama anksioznog ponašanja. Materijal za ovu izložbu čine mješavina dokumentarnog i fiktivnog narativa koji se prepliću u obliku foto montaža, fotografija i teksta, koji se u raznim formama materijalizuju u prostoru bio on fizički ili virtuelan.

O konceptu izložbe govoriće Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.