U četvrtak, 11. februara sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića otvorena je multimedijalna izložba radova crnogorske umjetnice Vesne Bošković pod nazivom „Sve je satkano od svjetlosti“.

Vesna Bošković je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a zatim magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za radove koje je izlagala u Crnoj Gori i u inostranstvu. Nagrada Crnogorske akademije nauka i umjetnosti krunisala je njena postignuća na polju likovne umjetnosti. Svoja teoretska i praktična znanja usavršavala je tokom dugogodišnjeg pedagoškog rada. Vesna Bošković je docent na predmetu Grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju gdje ima svoju klasu studenata.

Posljednjih deset godina umjetnica se aktivno bavi enterijerom i u toj formi izražavanja otkriva prostor kao svojevrstan organizam. Misao velikog naučnika Nikole Tesle: „Sve je satkano od svjetlosti“ umjetnica doživljava i tumači iz aspekta ličnih spoznaja. Materija, kao određena gustina svjetlosti, koja je utkana u sve što postoji na ovom svijetu, potaknuta energijom i neprekidnim kretanjem i prelivanjem, jedne u drugu i u druga stanja stvara ritam savršene kompozicije koja objedinjuje život na zemlji u formi jednog bića.

Multimedijalnost izložbe ogleda se dijelom i u audio-vizuelnim sadržajima. Umjetničke forme predstavljaju opredmećene vibracije koje su sveprožimajuće poput sve-duha, vaz-duha, energije koja neprestalno pleše. Svjetlost, sferični oblici, staklene površine, golubovi u krletkama i talas koji izvire iz zida dio su umjetničke ikonografije na ovoj izložbi. Vibrantnost zvuka, svjetlosti, duha i daha pulsiraju ritmom stvarne prirode uma koji je dio kosmičkog sklada, kojem težimo.

Izložba u Dvorcu Petrovića se može pogledati u narednih mjesec dana.

Na svečanosti otvaranja izložbe govoriće Petar Ćuković, istoričar umjetnosti, a izložbu će otvoriti mr Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore.