U četvrtak 08.10.2020. u 19h u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba “So-Called Reality” koja je autorski projekat kustoskinje dr. Sanje Kojić Mladenov. Izložba je realizovana u saradnji Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u okviru projekta RISK CHANGE (2016-2010), podržanog od strane programa Evropske unije “Kreativna Evropa”. Izložba “So-Called Reality” je koncipirana kao presjek cjelokupnog projekta i njegova je svojevrsna završnica, uz izbor umjetnika koji su učestvovali u različitim aktivnostima tokom trajanja projekta (samostalne i grupne izložbe, rezidencijalni programi, predavanja, diskusije i radionice).
O konceptu izložbe i cjelokupnog projekta, autorka dr. Sanja Kojić Mladenov je zapisala:
“Projekat RISK CHANGE je započet kroz istraživanje savremenih procesa migracija i kontinuiranih socijalnih i kulturoloških promena u 21. veku, sa geopolitičkim fokusom na Evropu. Podstaknut je izbegličkom krizom 2015-2016. godine i talasom migracija stanovništva jugozapadne Azije, a potom i severne Afrike ka razvijenim zemljama Evrope, što je izazvalo mnoge nestabilne procese kako u tranzitnim tako i u zemljama njihovog konačnog izbora. Pitanje evropskog „bogatstva suživota različitosti” postalo je diskutabilno u izazovima konzervatizma i ksenofobije, što je dovelo do ispitivanja ne samo procesa integracije izazvane aktuelnom migracijom već i propitivanja postojećih problematičnih manjinskih i identitetskih politika u evropskom društvu, prisutnom u savremenoj umetničkoj produkciji, kao dela šireg, ali povezanog diskursa rizičnih praksi i odnosa.”
Na izložbi će se svojim radovima predstaviti sljedeći umjetnici: Breda Beban, Igor Bošnjak, diSTRUKTURA, Robert Jankuloski, Romeo Kodra, Oleg Kulik, Monika Moteska, Branislav Nikolić, Vesna Perunović, Nina Todorović, Selman Trtovac, Boža Vasić, Dragan Vojvodić, Selma Selman, Dragoljub Raša Todosijević, Lidija Srebotnjak Prišić i Nataša Teofilović.
Izložbu će otvoriti autorka izložbe, dr. Sanja Kojić Mladenov.
Izložba se može pogledati do 25. oktobra.
Na ovom linku možete preuzeti reprodukcije radova – https://we.tl/t-dPrgZPpjGo
Zbog epidemiološke situacije podsjećamo da je nošenje maski obavezno kao i poštovanje ostalih propisanih mjera.