U utorak, 30. oktobra u Centru savremeneumjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ otvorena je izložbapod nazivom „Ritam prirode“ čiji su autori umjetnici ĐorđeStanojević (Beograd) i Milena Mijović Durutović (Podgorica).

Izložba je nastala u okviru projekta Nature & Art, međunarodneplatforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima.

Đorđe Stanojević (1974) je vizuelni umjetnik i predavač. Osnovne,magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnihumetnosti u Beogradu. Do sada je imao 32 samostalne i mnoge grupneizložbe u zemlji i inostranstvu. Profesor je na Fakultetu savremenihumetnosti i na Akademiji za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Osnivačje i umjetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art. Bavi seteorijom umjetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnihumjetnosti. Njegova djela su zastupljena u mnogim muzejima i privatnimkolekcijama u Srbiji i inostranstvu.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja.Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinjua magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica jeULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnihizložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada i priznanja izoblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim,galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremeneumjetnosti Crne Gore od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja izoblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.

„Nature & Art projekat se bavi odnosom priroda–umetnost–čovek. Uovom odnosu, umetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi izmeđučoveka i prirode. Proces nastanka umetničkog dela poistovećuje se saprirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno novi kulturni model…Izložba „Ritam prirode” analizira logiku nastanka potrebe zaovakvom umetničkom praksom i predstavlja metodologiju umetničkogistraživanja koja je posledica poimanja vremena u kome živimo. Uistraživanjima postupno dolazimo do termina „slikati prirodom” kojise nameće kao definicija ove umetničke metodologije…“ zapisao je,između ostalog, Đorđe Stanojević u tekstu za katalog izložbe.

Izložba u galeriji „Centar“ se može pogledati do 24. novembra.