U ponedeljak 05. aprila sa početkom u 17 časova, u Galeriji Klub, umjetnik Dragan Vojvodić će, u okviru izložbe : “Black year – Strategija aproprijacije” izvesti performans pod nazivom “Speachless”.

Dragan Vojvodić je rođen 1965. godine. Započinje studije na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, a diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U svojoj umjetničkoj praksi koristi razne medije – performans, umjetničku akciju, instalaciju, in situ, video, fotografiju, skulpturu, slikarstvo.Učesnik je brojnih smostalnih i grupnih izložbi kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kao i brojnih međunarodnih umjetničkih projekata, studija i rezidencija. Učestvovao je brojnih smostalnih i grupnih izložbi kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama muzeja u Srbiji i ostatku svijeta. Dragan Vojvodić je član SULUV-a (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i ULUS-a. Osnivač je i koordinator NGO rezidencijalnog umetničkog centra Art Box u Petrovaradinu (Novi Sad) u Srbiji. Živi i radi u Novom Sadu.

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je u katalogu koji prati performans i izložbu zapisala:

“Vojvodić koristi uspješno i citat, fragmentaciju, rekontekstualizaciju odnosno, strategiju aproprijacije. Umjetnička akcija Suprematistička transmisija i video Supermatistička tranzicija 2015-2018 upućuju na prelomljena kroz sličnu prizmu supermatistička iskustva Maljevića, odnosno stogodišnjicu nastanka njegovih slika. Forme kruga i kvadrata ruskog umjetnika, Vojvodić aplicira u umjetničke prostore izlaganja ili ih izmješta u van umjetnički kontekst. Monumentalne slike objekte, kvadratne forme bijele, crvene i crne, nosi po različitim stranim gradovima gdje je rezidecijalno boravio uvezujući svoja migrantska iskustva ali i uspostavljajući relacije sa savremenim društvom, publikom preispitujući značaj avangarde. Transponovao je Maljevičevo slikarstvo u drugi mediji-umjetničku akciju, uspostavljajući dijalog sa publikom, umjetnosti i života, umjetnosti i publike.”

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, performansu će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga naknadno moći pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore, kao i razgovor koji će kustoskinja Teodora Nikčević voditi sa umjetnikom.

Izložba se može pogledati do 30. aprila.