U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Centar, u utorak 20. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba “Moderne ikone” umjetnice Ljiljane Kolundžić.
Rođena 1967.godine u Podgorici, Crna Gora. Diplomirala na VPŠ, Likovni odsjek u Nikšiću. Slikarstvo je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Crna Gora. Magistarske studije završila 2007.godine na istom fakultetu. Članica je ULUCG od 1994 godine. Njena djela se nalaze u značajnim galerijskim zbirkama kao i privatnim kolekcijama. Pored aktivnog umjetničkog rada, Ljiljana Kolundžić je radila kao profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji ,,Petar I Petrović Njegoš’’ u Danilovgradu. Sada radi kao pomoćnica direktora u JU Muzeji i galerije Podgorice. Dobitnica je više nagrada. Imala četrnaest samostalnih izložbi i pedesetak kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je o izložbi, između ostalog, zapisala:
“Čovjek kao tajna i zagonetka fokus je svih radova slikarke Ljiljane Kolundžić. Figura čovjeka na njenim ranijim platnima i crtežima sintetizovana je do nivoa velikog arhetipskog znaka. Njome je projektovala zamršeno klupko nesvjesnog i svjesnog unutrašnjeg ja, kao i mjesto čovjeka u svijetu (univerzumu). Lice je često lajtmotiv, jer se njime „drugome, htjeli to ili ne, pokazuje najživlji, najosjetljiviji dio: unutrašnjeg Ja, djelomice ogoljelo, koje odaje beskrajno mnogo više, nego svo ostalo tijelo“.
Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović.
Izložba se može pože pogledati do 15. decembra.