U četvrtak, 1. novembra u Centru savremeneumjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića otvorena je izložba radova Sonje Đuranović pod nazivom KAKTUSI SU SADA LALE.

Sonja Đuranović (1967) je rođena u Titogradu. 1988. diplomirala jena Odsjeku za likovno vaspitanje Pedagoške akademije u Nikšiću, od1988. do 1992. studirala je na Odsjeku slikarstvo, u klasi profesoraMilivoja Unkovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu a 1992.je diplomirala na Odsjeku slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti naCetinju. Od 1994. godine član je ULUCG. Izlagala je na brojnimsamostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica jenagrada na Hercegnovskom zimskom likovnom salonu, Podgoričkom likovnomsalonu i Tradicionalnoj izložbi ULUCG. Živi i radi u Podgorici.

„Sonjini kaktusi sada su lale, velike i raskošne. Cvijeće,sveprisutni motiv na svakom platnu, šapuće Vam neku novu priču. Sitnespirale koje šaraju platno sviraju muziku Sonjinog poteza četkicom.Okom izvanrednog koloriste i četkicom izuzetnog virtuoza, slaže printna print, i prevari Vas, kao pravi čarobnjak, navede Vas, da pomisliteda su jednostavna. Velike bojene plohe oku učine sliku jednostavnom.Sitni detalji počnu da „komplikuju” ravnotežu kada se slicipribližimo. Jedna šara, ponovljena beskonačno puta unutar jednecjeline korespondira sa sličnom šarom unutar druge. Svi detalji, boje,linije, oblici se međusobno dopunjuju i time stvaraju izuzetnuoptičko-kolorističku senzaciju. U njenim slikama pozadina, predmet idetalji ravnopravno su važni. Oko voli Sonjinu sliku. Ono se u njojrastopi, svojevoljno izgubi i luta.“ zapisala je, između ostalog, utekstu napisanom povodom izložbe istoričarka umjetnosti Anja Markovićkoja će i otvoriti izložbu.

Izložba se može pogledati u Dvorcu Petrovića do 30. novembra.