Izložba “Zumiranje” umjetnice Ane Miljkovac  otvorena je u ponedeljak 15. februara u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića.
Doc.dr Ana Miljkovac je rođena 1967. godine u Nikšiću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 1987. se upisala na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo. Sa te akademije se prepisala na Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju školske 1989/90. Diplomirala je 1992. godine u klasi profesora Pavla Pejovića. U aprilu 2003. godine je odbranila magistarski rad pod nazivom Postolje i skulptura – realno imaginarne relacije.
Doktorirala je 2013. godine na Scenskim umetnostima Fakulteta za umetnost i dizajn u Beogradu kod mentora profesora Miloša Šobajića. Izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Koautor je pet udžbenika i pet priručnika za nastavnike.
Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je o izložbi, između ostalog, zapisala:
“Autorka djelima problematizuje kategorije djetinjstva, nostalgije, identiteta, radosti življenja, igre, ljepote, prirode i čovjeka, partnerske odnose žene i muškarca, ljubavi, sjećanja, Novog svjetskog poretka, svjetlosti i tame, patnje, smrti. Slijedi Paskalovu misao da čovjek živi između provalije beskonačno velikog i beskonačno malog. U Selfie-ju je autoportret umjetnice u mediju fotografije postavljen na dječiju igračku- ogledalo. (Rad je zamišljen kao interaktivan, posjetioci se mogu fotografisati.) Za nju je fotografija fikcijska, magijska i projektivna svijest (Suzan Zontag) što se očituje u ovoj koja je odraz odraza, kao i još dva rada: u ikonografiji jednog vidi se lice zgrade i obrisi umjetnice, u drugoj snimljen je neobičan, pomalo grotesktan izlog butika sa lutkama bez glava, u kojem se Ana opet reflektuje i to u kič haljini. Time umjetnica problematizuje kič kao kategoriju i zaumnosti naše realnosti.”
Izložbu je otvorila Natalija Đuranović, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložba se može pogledati do 31. 03. 2021.