Od petka, 08. februara, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“, možete posjetiti izložbu crteža Miodraga Dada Đurića iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Izložba u galeriji „Centar“ će biti otvorena do 04. marta.

Miodrag Dado Đurić , slikar (Cetinje, 1933- Pariz, 2010). Završio je Umjetničku školu u Herceg Novom 1952. godine i Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu 1956, u klasi prof. Marka Čelebonovića. Po završenim studijama i kratkotrajnim kontaktom sa članovima grupe “Mediala”, odlazi za Pariz. Tamo radi u jednom litografskom ateljeu, u kojem dolazi u kontakt sa slikarem Jeaunom Debuffetom, koji ga upoznaje sa njegovim budućim kolekcionarom i galeristom Danielom Cordieom. Ovaj mu organizuje prvu samostalnu izložbu 1958. godine. Boravi 1962. kratko u Njujorku, a zatim 1974. odlazi u Centralnu Afriku gdje nastaje serija crteža pod nazivom “Pigmeji”. Pored ulja na platnu i crteža, od 1967. počinje da radi grafiku, da bi u periodu od 1978. do 1980. dinamizirao rad na crtežu, grafici i kolažu, a od 1986. i skulpturi, odnosno, asamblažu. U novije vrijeme radio je scenografiju za Vagnerovu muziku i pripremao se da slika Leprozorij Sv. Luke u Žizoru. Bio je član CANU i DANU. Priredio je peko pedeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Pariz, Frankfurt, Njujork, Brisel, Perpinjan, Roterdam, Geteborg, Montoban, Tuluz, Ljubljana, Cetinje, Bolonja, Venecija, Beograd, Podgorica…
Učestvovao na više od tri stotine kolektivnih izložbi i internacionalnih salona u mnogim svjetskim metropolama: Pariz, Njujork, Bern, Ženeva, Rim, Bari, Šarlroa, Strasbur, Barselona, Venecija…. Bio je prvi predstavnik samostalne države Crne Gore na Venecijanskom bijenalu 2009. godine.

Bio je član ULUCG-a od 1975. godine. Dobitnik brojnih nagrada. Djela mu se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u svijetu pa stoga raduje i činjenica da i mi u svom fondu posjedujemo djela ovoga velikana –Miodraga Dada Đurića, koja ovom prilikom činimo dostupnim javnosti.

Devedesetih godina prošloga vijeka Dado Đurić je Centru, odnosno tadašnjoj Galeriji umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, poklonio 70 crteža i grafičku mapu pod nazivom ”Laste i neke poznate, manje poznate i nepoznate ptice” – ciklus posvećen prirodnjaku Buffon-u . U likovnoj projekciji, inspirativna podloga za grafike – tijelo ptice-najčešće je samo povod za projekciju životinjskih bića , hibrida,monstruoznog izgleda u procesu raspada i transformacije njihovih oblika.

Od 70 crteža koje je Dado poklonio, u galeriji Centar je izloženo 48, smještenih u 25 ramova. Za podlogu crteža Dado je koristio listove iz knjiga: biologije, zoologije, arheologije, antropologije. Na već postojećim prikazima oplodnje, razmnožavanja …on je žustrom linijom crtao nadrealne forme, insekcioidne oblike, ostatke procesa raspadanja…

Negdje su ove intervencije sa obije strane lista, ali zbog njihove ekspozicije, odrađen je izbor sagledavane strane, a potom su listovi fiksirani na kartonskim podlogama, negdje jedan, negdje dva, a negdje više radova, skupa uramljenih.
Crteži su nastali, uglavnom, 1988.godine u Parizu.

Za svoje slikarstvo Dado je sam govorio, da je smješa svega i da predstavlja odbacivanje onoga što se zove civilizacija. Dado je slikao svoju negaciju svijeta i života kroz koji je prolazio.

Dada ne treba posmatrati samo u kontekstu slikarstva i likovnog umjetnika, nego u kontekstu neke velike evropske kulture koja je čitava proizašla iz Crne Gore, što je sam Dado u više prilika isticao.