Izložba: “Izbor radova iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore ” otvorena je za posjetioce od 4. februara u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića.

“Izložba u reprezentativnom izložbenom prostoru Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića, predstavlja izbor radova iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Postojeći materijal koji čini fond je podijeljen na četiri zbirke, po teritorijalnoj pripadnosti, pa tako imamo zbirku: Latinske Amerike, Azije, Afrike i Evrope. Na izložbi je zastupljeno 46 radova iz 16 zemalja: Kube, Meksika, Venecuele, Bolivije, Kampučije, Šri Lanke, Koreje, Indonezije, Sirije, Iraka, Indije, Bangladeša, Egipta i sa prostora bivše Jugoslavije: iz BiH-e, sa Kosova i Crne Gore. Izložbeni materijal čine: slike, rađene različitim slikarskim tehnikama (uljem, akrilikom, pastelom, kombinovanim tehnikama), crtačkim tehnikama (tuš na papiru), skulpture, duborezi i radovi primijenjenog karaktera. Teme, odnosno motivi su raznovrsni. Od portreta, aktova, pejzaža, figura, socijalnih tema do apstraktnih sadržaja. Radovi pružaju sveobuhvatno sagledavanje likovnog stvaralaštva pojedinih zemalja, regiona, perioda i problema. Vremenski raspon radova je različit. Ono što je zajedničko svim sredinama su savremena stremljenja u ovoj oblasti i napori da se, na ovom planu ostvari univerzalnost likovnog kazivanja.
Ovakva raznovrstnost materijala čini izložbu interesantnijom i atraktivnijom jer se preko nje vidi različiti kulturno- istorijski milje, u kom negdje više, a negdje manje, dolaze do izražaja tradicionalne vrijednosti. Svojevrstan estetski doživljaj koji se javlja u ovom susretu kultura ima posebnu vrijednost i nosi izuzetnu poruku kao i mogućnosti sagledavanja i komunikacije sa svijetom.”

Marina Čelebić, muzejski savjetnik

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 29. februara.