U četvrtak, 29. oktobra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ otvorena je izložba digitalnih printova Brigite Antoni pod nazivom „Intriga“.

Brigita Antoni je rođena 1987. godine. Diplomirala je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2010. godine. Dobitnica je Nagrade za slobodan crtež na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i Nagrade za plakat „Osvajanje grada” FIAT i Evropska noć istraživača – Podgorica 2010. Izlagala je na grupnim izložbama u Crnoj Gori, Italiji i Makedoniji a samostalno je izlagala u Herceg Novom.

U uvodnom tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „Posmatrano kroz dugu povijest umjetnosti san je bio i biće i u savremenoj umjetničkoj praksi lajt motiv brojnih autora. Najeksplicitniji primjeri su Bošov „Vrt uživanja“, Dalijeva „Paranoja“, „Tajna i melanholija ulice“ Đorđa de Kirika. Frojd u „Tumačenju snova“ ističe da je san „kraljevski put u nesvjesno”. San kao polazište odgoneta se i u radovima Brigite Antoni. Ideja je bila, ističe, da se stanje svijesti koju određuje u ovom slučaju prošlost ne dešava kroz princip sjećanja, koja mogu biti iskonstruisana, već kroz nesvjesne intimne snove koji oživljavaju prošlost u sadašnjosti. Naziv izložbe je „Intriga“ koja u našem jeziku označava smutnju, spletku, dramski zaplet. Međutim, za umjetnicu ova riječ je „iracionalno stanje svijesti” u kojima se različito prelamaju situacije i događaji i to vrlo kriptično. Više nego jasnoći njeni radovi teže očitovanju svoje biti. Umjetnica kao da namjerno zameće tragove smisla koji, prelomljeni kroz sopstveno iskustvo gledaoca, jesu izazov kontemplaciji. U gradnji digitalnih crteža prvo su nastajale linijske crno- bijele skice koje je kasnije „punila” različitim teksturama da bi označila mjesto intrige – iracionalnog stanja svijesti i potom ih pretvarala u digitalni oblik.“

Postavka u galeriji „Centar“ se može pogledati do 17. novembra.