U četvrtak, 19. novembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ otvorena je izložba slika Veska Gagovića pod nazivom „Geometrija“.

Vesko Gagović je rođen 1963. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine gdje je 1991. godine završio poslijediplomske studije slikarstva. Izlagao je samostalno u Sarajevu, Podgorici, Nikšiću, Beogradu, Budvi, Novom Sadu, Oslu, Igalu i Cetinju kao i na brojnim značajnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

U uvodnom tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „Raniji radovi, prethodno apostrofirani imaju za cilj da naglase genezu u njegovom opusu sve do novih slika, nastalih u periodu 2013-15. pod nazivom „Geometrija“. To su kvadratni formati, vibrantni paterni op-artističke provenijencije. Mijenja se koloristička skala, što je najeksplicitnija promjena, jer sada umjetnik ispituje potencijal boje… U novim radovima bitan je ritam kao sveukupna supstancionalna kategorija. Odnosi između materije, boje i forme predstavljaju logično i postupno izgrađivani sistem razrješavanja složenih problema plastičko-značenjskog korpusa likovne cjeline. To su i razlozi egzistencije samog čina slikanja. Slika biva lišena značenja u konvencionalnom smislu čime se upravo artikuliše čisto plastičko jezgro vizuelne situacije.“

Izložbu je otvorila Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti.