U utorak, 4. juna u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu biće otvorena izložba umjetnice Marije Vemić pod nazivom.

 Marija Vemić je rođena 1991. godine u Nikšiću, gdje je završila osnovnu  i srednju školu. Godine 2010. upisuje Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program slikarstvo. Završila je osnovne i specijalističke studije u klasi profesora Dragana Karadžića. Izlagala je na četiri  samostalne  i više kolektivnih izložbi. Učestvovala je na više simpozijuma i umjetničkih projekata u zemlji i inostranstvu. Od 2017. godine  je na master studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu – BiH, u klasi prof. Tatjane Milaković.

Dobitnica je druge nagrade na „52. Hercegnovskom zimskom salonu“  2019. godine.

Član je ULUCG.

 Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti, je o radu umjetnice Vemić između ostalog zapisala :

 ,, Tijelo je velika tema i mlade crnogorske umjetnice Marije Vemić u ciklusu slika i crteža Dodir sebe. Njen je stav da tijelo osjećamo i tijelom osjećamo. Drugačije rečeno, tijelo je privilegovana slika među slikama i njega poznajemo ne samo opažajem nego iznutra doživljajima. Bergson to kaže ovako: “Ipak među spoljnim slikama postoji jedna koja odudara od svih ostalih po tome što se ne spoznaje samo spolja, opažanjem već i iznutra afektacijama.“ Slikarka ne transponuje izgled tijela već njegovu logiku, pokretima, individualiziranim stavovima, s akcentom na licu i šakama. U konstrukciji figura na slikama bitan je crtež kao neka vrsta fine, ponegdje vrlo ekspresivne armature, dok je kompozicija rješavana centralno. U njenoj sintaksi boja je kao element fundamentalna. Ima i simboličan fon, koji označava raslojavanje čovjeka“.

Izložbu će otvoriti Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

 Izložba se može posjetiti do 27. juna.