Izložba “Build up a New Future” otvorena je juče, u srijedu 4. marta u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Centar savremene umjetnosti Crne Gore ovom izložbom učestvuje na međunarodnoj manifestaciji Sarajevska zima. Kustos izložbe je Teodora Nikčević a predstavljeni su radovi crnogorskih umjetnika Brigite Antoni, Jelene Tomašević i Siniše Radulovića.

Festival “Sarajevska zima” prvi put je organizovan 1984. godine. Od tada svake godine okuplja brojne umjetnike i publiku te je postao neodvojivi dio života grada i njegovih stanovnika. “Sarajevska zima” je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama I civilizacijama svijeta. Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima” je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade grada Sarajeva “Šestoaprilska nagrada Sarajeva”. Festival se održava pod pokroviteljstvom Generalnog Sekretara Savjeta Evrope, Generalnog Direktora UNESCO-a, Predsjedništva BiH, Federacije BiH, Vijeća ministara BiH, Kantona Sarajevo i? Grada Sarajeva.
Kustoskinja Teodora Nikčević o radovima je zapisala:
“Kad gradimo (novu) budućnost sazdajemo je propitujući standarde stare, pređašnje, te istovremeno nove budućnosti. Na olimpiskim igrama 1984. u Sarajevu, sport je bio žarište koje je ujedinilo različite kulture u prostor pozitivnog međunarodnog razumjevanja i mirne konkurencije. U sličnom smislu umjetničkog razmjenjivanja i saradnje, koja mirno prekogranično konkuriše, Sarajevskoj se zimi kroz projekat “BUILD UP A NEW FUTURE” predstavljaju crnogorski umjetnici, izlažući umjetničke radove koji ne samo da evociraju zimsku olimpijadu, nego i neizostavno prenose duh sporta u polje umjetnosti i to prvenstveno kroz propitivanje ključnih egzistencijalnih pitanja.”
Siniša Radulović predstaviće se sa video radom “Free fall”, Jelena Tomašević instalacijom “Guilty Knowledge” a Brigita Antoni sa radom “Softness of being”.

Izložba se može pogledati do 16.03. 2020. godine.