Bijenale mladih Post-YU+th, drugo po redu, ima za cilj uvezivanje mladih umjetnika regiona među sobom, upoređivanje umjetničkih praksi i predstavljanje istih crnogorskoj publici. Selektor ovogodišnjeg Bijenala je mladi umjetnik i kurator Darko Vukić iz Beograda. Svoje radove predstaviće Milica Mijajlović i Brigita Antoni (Crna Gora), Luka Ličina (Srbija), Marko Gutić Mižimakov (Hrvatska), Laureta Hajrullahu (Kosovo), Andrej Škufca (Slovenija), Miloš Trakilović (Bosna i Hercegovina) i Natasha Nedelkova (Sjeverna Makedonija).

Osnaživanje, promocija i podsticaj umjetnika mlađe generacije da nastave svoj umjetnički razvoj jedan je od ključnih ciljeva Centra savremene umjetnosti Crne Gore, koji dijeli i Institutom za savremenu umjetnost. Otuda i ideja da se dva događaja istog cilja objedine i na taj način dodatno doprinesu značaju mladih umjetnika. Bijenale mladih Post-YU+th biće otvoreno u Dvorcu Petrovića dok će finalisti Milčik nagrade izložiti svoje radove u Perjaničkom domu i Galeriji Klub, koje je Centar savremene umjetnosti ustupio za ovu priliku Institutu za savremenu umjetnost.

Program će započeti 8. decembra predavanjem Tjaše Pogačar, kuratorke 34. Bijenala grafičke umjetnosti u Ljubljani / Iskra Delta. U četvratak, 9. decembra, izložbe će biti otvorene za publiku od 17h.

Stručan žiri Bijenala Post-YU+th koju čine Tjaša Pogačar, Ljiljana Karadžić i Barbara Gregov, proglasiće nagrađenog/nagrađenu u 19 časova.